www.itc.hu ITConsult-Pro Információtechnikai Zrt. Magyar English  
   
 

Távfelügyeleti eszközök

A távfelügyeletről

A műszaki élet számos területén szükség van arra, hogy egy távoli, kihelyezett berendezés pillanatnyi állapotáról nemcsak kvalitatív, hanem kvantitatív információkat is gyűjtsünk.
Ehhez nyújthat kiváló segítséget egy komplex, rugalmasan bővíthető és konfigurálható berendezés. A távoli, kihelyezett egységhez természetesen valamilyen úton (lehet vezetékes, vagy akár vezeték nélküli) kapcsolódni szükséges, ami az információáramlást lehetővé teszi. Esetünkben ez egy szabványos Ethernet interfészen keresztül lehetséges. A felügyeletet ellátó kártyához különféle modulárisan bővíthető "perifériás" egységek kapcsolhatók, ezeken keresztül lehetséges a környezeti paraméterek figyelése, mérése, illetve távolról kezdeményezett beavatkozások végrehajtása. Ezek az egységek képesek a - külső, belső - hőmérséklet, a tápfeszültségek - beleértve a bejövő 230V AC-t is -, füst- és behatolásjelzők ellenőrzésére, mérésére, valamint távolról kiadott parancsok végrehajtására (pl. egy beléptető rendszer engedélyezése, ajtó kinyitása).

BUSMAN - Basic Unmanned Station MANager

A Busman kártya egy önálló, autonóm működésű egység, ami kiválóan alkalmas távoli, kihelyezett berendezések (pl. távoli - akár kültéri - egységek, konténerek) távfelügyeletére, távdiagnosztikájára. A kártyán lévő és a pluszban csatlakoztatható szenzorok alkalmasak a környezeti hatások folyamatos figyelésére. Így lehetőség van a különböző tápfeszültségek, a bejövő erősáramú ellátás, a tartalék áramforrások, az akkumulátorok, a külső és belső hőmérséklet, a füst- és behatolásjelzők ellenőrzésére.
Az adatok továbbítása szabványos Ethernet felületen keresztül, TCP/IP protokoll felhasználásával történik, és az adatok egy központi helyre futnak be, ahol több ilyen egység egyszerre, távolról menedzselhető. Lezárt, konténeres berendezések esetén a bejutást a központból, távolról lehet engedélyezni.
A kártya többféle kivitelben is szerelhető, így eltérő tápfeszültségről is használható, valamint a be- és kimenetek száma is változtatható.

Felhasználás

A Busman kártyák eredményesen használhatók minden olyan esetben, ahol távoli, kihelyezett berendezéseket (pl. háztetőn elhelyezett kültéri egység, terepen elhelyezett zárt konténer) kell egy központi helyről ellenőrizni, távvezérelni. A kártya alkalmas a teljes berendezés környezeti paramétereinek (pl. tápfeszültségek, hőmérséklet, füstjelzők, riasztások) mérésére és továbbítására, illetve a központi helyről a távoli beavatkozásra (pl. ajtónyitás).

Technikai információk

Tulajdonságok
- ipari kivitelű, konzolra szerelhető kártya
- 4 analóg bemenet (bővíthető)
- 16 digitális bemenet (bővíthető)
- 4 kontaktus bemenet (bővíthető)
- 4 digitális/kontaktus kimenet (bővíthető)
- két hőmérő (egy belső, és egy távoli)
- szabványos Ethernet interfész
- RS232 konzolcsatlakozó (alaplapon)

Specifikáció
- sorkapcsos az analóg, kontaktus be- és kimenetek számára
- RJ12 a külső hőmérő számára
- RJ45 csatlakozó a digitális be- és kimenetek részére
- RJ45 aljzat a 10/100 Ethernet interfész
- Canon 9 tüskés RS232 csatlakozó (alaplapon)
- válaszható külső tápellátás (+12V DC, -48V DC)
- méret: 220x170x30 mm (alaplap és perifériák nélkül)
- áramfelvétel: 12V, max. 800 mA (alaplappal együtt)

Esettanulmány

A BUSMAN alkalmazása egy országos IP-hálózati szolgáltató felügyeleti rendszerénél.
Az országos adatátviteli hálózat több, mint 100 olyan vonali csomóponttal rendelkezik, amely csomópontokban számos mikrohullámú, optikai és egyéb adatátviteli berendezés üzemel a legkülönfélébb földrajzi helyeken, gyakran a lakott településektől távoli pontokon. E csomópontok - amelyek egyfajta konténerként képzelhetők el - mindegyikében szünetmentes tápegységek, klímaberendezések egészítik ki az adatátvitelért felelős eszközök körét. A konténerek távfelügyeletét BUSMAN egységek biztosítják, kihasználva azt a körülményt, hogy valamennyi konténerben rendelkezésre áll IP-hálózat.
A távfelügyelet keretében a BUSMAN speciális perifériái gondoskodnak a konténerbéli körülmények megfigyeléséről. Nyomon követik a tápfeszültségek, a hőmérséklet változását, riasztanak, ha illetéktelen behatolás történik, vagy tűz ütne ki. A rendszer lehetővé teszi a konténer ajtaját nyitó biztonsági kód határidőhöz kötött megváltoztatását, a belépés jogosultságának ellenőrzését. A konténerben gyűjtött adatokat a rendszer folyamatosan a központban elhelyezkedő felügyelő géphez továbbítja szabványos - SNMP - protokoll, valamint az IP-hálózat felhasználásával.

A BUSMAN rugalmas felépítése lehetővé teszi, hogy az egységeket a tényleges feladathoz illesszük, újabb perifériákkal egészítsük ki, illetve további távfelügyeleti feladatokkal lássuk el.


Kapcsolódó szolgáltatások: Szoftverfejlesztés >>>

 

 
   
   
   

Copyright © 2009 ITConsult-Pro Zrt. Minden jog fenntartva.